Skąd wziął się fenomen pizzy?

Chyba każdy z nas ją zna i wszyscy przynajmniej raz próbowaliśmy. Powszechnie spotykana w wielu restauracjach. To oczywiście pizza. Kielce, Gdańsk, Kraków czy Poznań, w każdym mieście znajdziemy odpowiednią restaurację która serwuje pizze. Skąd wziął się fenomen tej potrawy i jakie były jej korzenie?

Pizza narodziła się w Neapolu i to tam po raz pierwszy odkryto jej niezwykłe zalety. Pizza wówczas była swoistym, tylko znacznie zdrowszym fast foodem. Jej przygotowanie trwało niespełna kilka minut. Pizza była też przyczyną i pretekstem do spotkań. Pizza to tanie, demokratyczne jedzenie, ale żeby ją zjeść, trzeba wyjść z domu. Nikt kupował pieca do pizzy w domu, a bez niego dobry placek nie powstanie. Dlatego pizza stała się obok wina symbolem tej części Włoch. Pizza nie wymagała dodatków mięsa. Powstała w regionie ubogim w czasach kiedy hodowla bydła na skalę masową była dopiero w powijakach. Wszystko to zadecydowało o sukcesie pizzy, który jednak najpewniej nie stałby się udziałem całego świata, gdyby nie bieda i głód we Włoszech.

Skąd wziął się fenomen pizzy?

Kiedy bowiem Włosi masowo zaczęli wyjeżdżać do Stanów Zjednoczonych w poszukiwaniu pracy i lepszego życia, to zabrali ze sobą swoje zwyczaje kulturę oraz oczywiście potrawy. Wielu Włochów zamieszkiwało wtedy Nowy Jork, gdzie trudnili się handlem ulicznym. Ten jednak został szybko im zabroniony, więc przedsiębiorczy włosi musieli szybko poszukać innego, równie dochodowego zajęcia. Tym sposobem jak grzyby po deszczu zaczęły powstawać pizzerie. Początkowo odwiedzane wyłącznie przez Włochów, szybko zyskały uznanie wśród mieszkańców Nowego Jorku pochodzenia niewłoskiego. Pizza została odkryta na nowo i co bardziej przedsiębiorczy jej wielbiciele, postanowili nieco dostosować pizzę do podniebienia przeciętnego Amerykanina. Na początku na pizzy pojawił się dodatkowy ser. Kawałek ciasta wręcz nim ociekał. Bardzo szybko wśród dodatków pojawiło się mięso. I choć taka pizza przez większość mieszkańców Neapolu nie zostałaby uznana za prawdziwą, to współcześnie jest to najpopularniejsza wariacja tej potrawy.

Sprawdź listę lokali Dominium na https://www.pizzadominium.pl/lokale/kielce